Två underbara och något bortglömda viner från Ribera

26/8, 2014 | Systembolaget, Vinbloggen

Efter kvällens Ribera del Duero-provning tänkte jag tipsa om två viner som ibland kan vara lite bortglömda eftersom deras större bröder ofta tar väldigt mycket plats. Prismässigt ligger de väldigt bra till och man får helt enkelt mycket (gott) vin för pengarna. Ett vardagsvin i den övre prisklassen om man så vill.

Vinerna är båda gjorda till 100% på druvan Tempranillo som i området Ribera del Duero även kallas Tinto Fino eller Tinta del Pais. Vinerna är lagrade på ekfat även fast de är från de senaste årgångarna och det är oftast så i Ribera, det är svårt att hitta unga viner som inte lagrats på ekfat.


Finca Resalso 2012 (Systembolaget artnr: 71511 Pris: 123kr)
Producenten heter Emilio Moro och har sitt vineri och vingårdar kring byn Pesquera del Duero i östra Valladolid (Castilla y Leon). Sedan första årgången 1982 har det hänt en hel del, sönerna har sedan länge tagit över och man har gått från att vara en producent av god kvalitet till att tillhöra det absoluta toppskiktet av moderna viner i området för att inte säga hela Spanien.

Finca Resalso 2012 är ett torrt rött vin med en stor fruktig och blommig doft av röda körsbär, viol, sötlakrits, svarta vinbär och vanilj. Smaken är välbalanserad och lagom syrligt med små mjuka tanniner. Vinet är medelfylligt och är drickfärdigt redan nu men kan lagras i ca två till fem år.

Till det här skulle jag äta grillade lammracks, smörstekt höstsvamp, dragonsky och ungsrostad potatis.


Protos Roble 2011 (Systembolaget artnr: 71366 Pris: 133kr)
Producenten heter Bodegas Protos och är den äldsta producenten i Ribera del Duero (1927). De är ensamma om att få skriva ut ”Ribera Duero” på etiketten eftersom de gjort så i decennier.
Vinerna är av det mer traditionella och eleganta snittet och oftast lagrade på amerikanska ekfat.

Protos Roble 2011 är ett år äldre än det första vinet och här kan man se att det extra året på flaska bara gjort vinet gott.
Vinet är torrt, fruktigt och blommigt med inslag av svartvinbär, viol, vanilj och med lite torrare tanniner än vårt första vin. Härligt koncentrerad frukt vilket gör att vinet är drickfärdigt nu men kan lagras i 2-4 år till utan problem.

Vad vore bättre till än helstekt oxfile, smör blandat med färska kryddor, rödvinsreduktion och rostade rotfrukter…