Arkiv för februari, 2006

Spansk vinhistoria

tisdag, februari 14th, 2006

Ett folkslag som kallades för Fenicier levde kring Medelhavet runt 1100 före Kristus. De grundade staden Gadir som idag kallas för Cadiz i södra Spanien. Fenicierna var ett duktigt handelsfolk och deras riktiga hemstad låg ungefär vid dagens mellanöster. Från början handlade de med oliver och vete men senare började man transportera vin i lerkrus […]

Dags att glömma plast- och skruvkork?

tisdag, februari 14th, 2006

En tysk ingenjör har hittat på ett nytt sätt att försluta vinflaskor på och tar samtidigt död på TCA Tricloranisol, det som orsakar korkdefekta viner. Den nya korken som man kallar för Vino-lok är gjort helt i glas. Det återstår att se om systemet håller för lagringsviner. En vingård i Rheingau har redan annonserat att […]

Garnacha, druvan med spanskt ursprung

tisdag, februari 14th, 2006

Garnacha är spanska och är också ursprungsnamnet på druvan som i Frankrike kallas Grenache. Druvan i sin bästa och vanligaste form kallas för Garnacha Tinta. Garnacha är världens andra mest odlade druva, den växer förutom i hela Spanien även i södra Frankrike. Ursprunget sägs härstamma från det gamla konungariket Aragonien i norra delarna av Spanien. […]

Malolaktisk jäsning, beskrivet

tisdag, februari 14th, 2006

En beskrivning på malolaktisk jäsning är: COOH-CHOH-CH²-COOH » COOH-CHOH-CH² + CO². Men för oss alla andra som inte är kemister kanske man behöver en enklare beskrivning Malolaktisk jäsning går till så att man omvandlar äppelsyra i vinet till mjölksyra. Det förhåller sig nämligen på det sättet att äppelsyra innehåller två syragrupper medan mjölksyra endast innehåller […]

Spanska ekfat på frammarsch

tisdag, februari 14th, 2006

Utredare från spanska INIA Institutet för utredningar inom gastronomi och teknologisk agrikultur har lyckats få fram vin som lagrats på spanska ekfat och som vid internationella tävlingar fått mycket gott omdöme. Utredaren Estrella Cadahía berättar att Spanien för första gången lyckats få fram ekfat av samma kvalité som de franska, som i dagsläget kan vara […]

De lokala jäststammarna är framtiden

tisdag, februari 14th, 2006

Mänskligheten är skyldig Louis Pasteur en hel del och vinmakaren har han hjälp på vägen genom att komma på hur viktig jästen är, som är ansvarig för dagens moderna vin och nyckeln som gör att must förvandlas till vin. Tidigare sa man att det var jästens fel när vinet blev ”kokt”. Jästen är en mikroorganism […]