Vinbloggen

”Så här ska godello smaka”

13/3, 2017 | Systembolaget, Vinbloggen

Nu på fredag 17 mars lanseras två nya viner på Systembolaget: 99476 Guitian Godello Sobre Lias 2015 och 99660 Viña Pedrosa Gran Reserva 2010. Här är några omödmen:

Dinvinguide.se skriver om Guitian Godello Sobre Lias 2015:
Så här ska godello smaka. Massor av stenrök, struktur och frukter i form av gröna äpplen, vit persika och aprikos.

Nwt.se:
Provat godello från norra Spanien förrut? Ta chansen, för här har vi ett toppexemplar, fylld med gula stenfrukter, rök, krossade stenar och mineraler.

Bkwine.com:
Betyg: 15,0p + solmogen frukt med citronskal och frisk syra, ung och stram, 2-3år.

Svenska Dagbladet 17 mars:
Betyg: 4 Galiciens svar på chardonnay – godello – får här en aromatisk persikofrukt, fet struktur och pigg apelsinton. Gott till vitlöksfrästa skaldjur. Drick 2017-2019.

Vinguiden.com:
Doftintensivt, inslag av vit sparris, elegant med lite grönt, gräsigt druvkoncentrerat inslag och med en mineral ton som drar åt det ståliga. I smak mineral ton, elegant i lite fylligare, bredare stil med gröna inslag, stenfrukter och en mycket bra längd.

Alltommat.se:
Rekommenderas! Pigg, blommig doft i lättgillad stil. Fruktig, knappt torr smak i lättsvald sommarstil.

Vinkällaren Grappes nyhetsbrev:
Fet solmogen persikofrukt med diskret ton av ananas, påtaglig jästighet med aning dragning åt majs. Viss utveckling i form av mandelmassa. Fet och rund, men tillräckligt syrlig för att inte bli klumpig. Stiltypisk. Mer utveckling lär kunna ta udden av fräschören, men lär fortsätta fungera bra som matvin i många år till. Bra för priset. 16 poäng

Vinet kostar 169 kr och Systembolaget har köpt in 1800 flaskor.
Deras information om vinet finns här.

Om 99660 Viña Pedrosa Gran Reserva 2010 skriver Dinvinguide.se:
Mäktig Ribera med bra bett, djup och frisk syra. Fullmatad med mörkmullig frukt, fat men också mineraltoner och fräschör. Bra lagringsprojekt.

Alltommat.se:
FYND! 5/5 Dov, förnäm, mycket ursprungs – typisk doft där frukten börjar balansera upp faten. Ytterligt välgjord, årgångsprydlig smak i balanserad, elegant, lagringsvärd och ursprungstypisk stil.

Bkwine.com:
Betyg: 16,5p = utvecklad, dillfat, örtig, tät och smakrik med lite apelsin och nypon, gamla fat, balans, 4-10år

Vinbanken.se:
Betyg: 4/5. Medel/fyllig. Balanserad, utvecklad med mogen frukt av körsbär och plommon, inlsg av läder, fikon, tobak och örter. Nyanserad och komplex. Omdöme: Gott, toppvin att dricka nu.

Vinguiden.com:
Mjukt fruktig i klassisk ursprungstypisk stil, mogna blåbär, hallon, jordgubbar med finess och en lätt mognadston med uppenbart fatiga inslag. Bra balans, fin frukt i rödbärig stil, ekigt, lätt vaniljsötma, aningen bittert i matorienterad stil, bra längd med tydlig torr ton och bra integrerade tanniner.

Livetsgoda.se:
93/100 Komplext i egen stil, den intensiva doften av torkade körsbär, animaliskt och rostat är riktigt härlig. Smaken är elegant och saftig med både läder och ceder i fin balans. De torkade örterna bidrar till särprägel. Ett måste bland inköpen.

Vinkällaren Grappes nyhetsbrev:
Stiltypisk, rejält ekfatsintensiv, men på klart mer balanserat vis än många andra varianter. Körsbär, bakkryddor och vanilj. Munnen kraftfull, med rejält bett i tannin och syra trots mognadsavrundning. Lång eftersmak med körsbär, kryddor och fat. Välgjort i stilen om än mer subtila varianter finns. 17 poäng

Vinet kostar 449 kr och Systembolaget har köpt in 360 flaskor.
Deras information om vinet finns här.

Priorat och mer Bordeaux lanseras idag 3 mars

3/3, 2017 | Systembolaget, Vinbloggen

För en vecka sedan lanserade vi Château Greysac 2009 375 ml på Systembolaget, idag släpptes även Château Greysac 2010 375 ml.

Det kostar 110 kr precis som årgång 2009, här är Wownews betyg:
God doft med fin terroirkänsla och lite svarta vinbär under eken. Mustig, bra, balanserad och ursprungstypisk smak som börjar öppna upp men växer några år till.
Betyg: ***
Systembolagets information om vinet finns här.

Idag kommer också Acusp 2014 från Priorat, även det har provats av Wownews:
Mycket lätt, rödhårig doft i tilltalande, intressant stil. Mycket god, intensiv, balanserad och intressant smak, varmjordspinot av klass.
Betyg: ****

Livets Goda har också provat vinet:
88/100 Lätt oxiderad doft med lingon, syrliga körsbär och aningen damm. Smaken är stramare med fin balans mellan torkade fikon, läder, körsbär och kardemumma. Mer finess än väntat.
Systembolagets information om vinet finns här.

Château Greysac 2009 på halvflaska på Systembolaget

14/2, 2017 | Systembolaget, Vinbloggen

På fredag 17 februari släpps Château Greysac 2009 375ml på Systembolaget.

BK Wine har provat vinet:
Betyg: 15,5p (+) utvecklad, knuten doft, tät frukt och med tanniner och mörka bär samt rostade fattoner, CS-inslag, 7-10år.

Vinbanken har också provat det och har med på sin topp 10-lista över nya släpp:
Smak: Fyllig. Mörk frukt, mörka bär som vinbär, inslag av viol och tobak. Tydligt örtig, strama tanniner med fatinslag.
Omdöme: Stram, spänstig. Klarar lite tid i flaska (men ej lika länge som om vinet skulle vara tappat i helflaska).
Passar till: Klassiska rätter av kött, entrecote eller kalv. Vegorätter i mustig tillagning med linser och bönor.
Betyg: 4

Tidningen Munskänkens #1 2017:s betyg:
Öppen och utvecklad doft med svarta vinbär, blå plommon, cder och ek. Medelfyllig, utvecklad och sammansatt smak med rätt len inledning, god mitt med runda tanniner, balanserad syra, riktigt fin längd och fast slut med värme.
Betyg: 15 (högklassigt vin)

Vinet kostar 110 kr. Systembolagets information hittar ni här.

Bra betyg för 1583 Albariño de Fefinanes 2015

2/2, 2017 | Systembolaget, Vinbloggen

Tidningen Dina Viner nr 1-2 2017 har provat 1583 Albariño de Fefinanes 2015:
Ett ungt, rikt, bussigt vin med solmogen frukt, bra balans, bra syra och inslag av persikor, äpple, passionsfrukt, blommor, vit choklad och mineraler. Drick 2017-2020. 90 poäng (++) = Enastående, fynd.

Munskänken #1/2017:
Öppen, fruktig, doft med gröna och gula äpplen, persika, citrus och lite mineral. Medelfyllig, torr, fruktig och lite utvecklad smak med nyanserade armoer, god balanserad syra, riktigt fin längd och välavvägd avslutning. Fin karaktär. Betyg 15 (högklassigt vin)

Även tidningen Café skriver om vinet:
Härlig balans mellan den sötaktiga fruktigheten och den stramt syrliga krispigheten. Lättklunkat till tusen, både på egen hand och till allt från skaldjur till grillad fisk.

Wownews:
Ung, god och aromatisk doft i druvtypsik stil. Bra, ren, bred smak i ännu ungdomligt tillknäppt, lovande matstil.

BKWine:
Betyg: 15,5p + tät, lite fet med apelsincest och citruskaraktär, långt slut, 2-4år

190 kr, säljstart fredag 3 februari, finns på de flesta Systembolag.

Bassus Pinot Noir i SvD:s Perfect Guide

31/1, 2017 | Systembolaget, Vinbloggen

Svenska Dagbladets vinexpert Maria Collsiöö tipsade om Bassus Pinot Noir 2013 i helgen:

Pinot Noir från spanska solkusten må vara en anomali i vinvärlden. Men faktum är att vinet har en charmig och mjukt saftig stil med vaniljkryddig ekfatston och fin körsbärsfrukt. Vinet lagras tio månader på nya franska ekfat. Gott att dricka till områdets paella med kanin eller kyckling. Drick 2017-2019.

Finns i Systembolagets beställningssortiment, för 230 kr, säljes i 6-pack.

Även Livets Goda har provat våra BS-viner

9/12, 2016 | Systembolaget, Vinbloggen

Tidningen Livets Goda har i #110 betygsatt flera av våra viner i beställningssortimentet. Här är deras betyg:

NV Naveran Brutissime Cava Brut
Artnr 77412, 750 ml, 119 kr, 12,5% Sadeve, Spanien, Cava 89 LGP
Tvålfager blommighet med aromer från en frisk sommaräng liksom små vegetala örthintar. En ren, torr, frisk cava av kvalité. Välansad och balanserad. Gott!

2012 Agustí Torelló Mata Cava Reserva Brut
Artnr 77413, 750 ml, 159 kr, 11,5%, Agusti Torello, Spanien, Cava, 90 LGP
Lite rökigare nos med saltmineraliska inslag. En vinös cava med bra mineralisk bas och mogen frukt. Matig med en rustik grund som skänker pondus till vinet. Hintar av lakrits, ört, citrus och aprikos. En tuff utmaning att hitta en bättre cava än den här i den här prisklassen.

2015 Rezabal Txakoli
Artnr 71160, 750 ml, 119 kr, 11%, Ander Rezabal Aizpitarte, Spanien, Getariako Txakolina, 87 LGP
Blommigt med citrusfrukt, mineraliskt, torrt och druvans karaktär ger en ”mousserande” syra. Rent, fräscht och skönt annorlunda. Ett klurigt vin som är gott. Inbillar oss att det passar bra till mat.

2015 Albariño de Fefiñanes
Artnr 71874, 750 ml, 179 kr, 12.5%, Palacio de Fefiñanes, Spanien, Rías Baixas, 88 LGP
Blommigt, påtaglig syra med en sötma och lite rök. Känns lite nyvaken och är i detta stadie till en början kanske inte helt lätt att ta till sig, men det finns en stark frukthållning i vinet som suger tag efter hand och vinet växer. Vi bedömer det även som ett bra matvin. Dekantera, låt lugna ner sig i glaset. Och, gillar du albariño kommer du älska den här. Lagringspotential.

2015 Enate Chardonnay 234
Artnr 75438, 750 ml, 129 kr, 14,5%, Vinedos Y Crianzas del Alto Aragón, Spanien, Somontano, 90 LGP
Blommigt och örtigt med aprikos, äpple, anis och mineralitet. Ganska mogen frukt med citrusinslag. Mer marsanne-ig än chardonnay (positivt menat) och fyllig men inte fet. Frukten luras lite och försvinner något i avslutet men hittar sedan tillbaka, således bra kraft i vinet. Gott med en annorlunda twist.

2013 Bassus Pinot Noir
Artnr 75754, 750 ml, 229 kr, 13,5%, Bodegas Hispano-Suizas, Spanien, Utiel-Requena, 92 LGP
Jordigt, sötad fruktighet med bra tyngd. Körsbär, mörka vildhallon och smultron i modern stil med svartpeppar och fräschör. Finns vidare rostade toner, toffée, pepparkrydda och med en murrig struktur som är tilltalande. Bra längd som inte släpper taget. En pinot med intensivt, spanskt temperament och härligt egensinnig och vi gillar det skarpt!

2015 Finca Resalso Emilio Moro
Artnr 71511, 750 ml, 129 kr, 14%, Emilio Moro, Spanien, Ribera del Duero, 90 LGP
Medelfylligt med en pepprig kryddighet. Söt mörk frukt i balans, aromatiska maritima inslag och en ganska juicy frukt med körsbär. Bra kraft utan att vara kraftfull, snygga tanniner med ansenlig frukt. Ett gott vin, kap!

2011 Cepa 21
Artnr 71863, 750 ml, 199 kr, 15%, Bodegas Cepa 21, Spanien, Ribera del Duero, 91 LGP
Härlig mörk sötfrukt med tobaks-örtinslag som skänker krydda och tar tag direkt. Fin balans mellan stramt, silkigt, modernt, rustikt, generöst, elegant och ståtligt. Ett komplext och riktigt gott vin som framkallar en tugga druv-lusta.

2014 Emilio Moro
Artnr 70336, 750 ml, 179 kr, 14%, Emilio Moro, Spanien, Ribera del Duero, 90-91 LGP
Rostade fattoner med transparent mörk fruktighet (körsbär, svarta vinbär, plommon). Viss mineralitet och silkighet i tanninerna. Juicy och mineralisk på en och samma gång, saftig utan att vara söt, elegant utan att vara temperamentslös. Ett kvalitativt och bra vin.

2011 Protos Reserva
Artnr 70283, 750 ml, 279 kr, 14,5%, Bodegas Protos, Spanien, Ribera del Duero, 92 LGP
Kraftfull och stark årgång med bra mörk frukt, vegetala inslag liksom hintar av rostade fat. I detta finns en elegant fräschör och rika tanniner med stort fruktomgång. Långt avslut. Stilig herre.

2011 Tilenus Pagos de Posada
Artnr 71870, 750 ml, 195 kr, 15%, Bodegas Estefania, Spanien, Bierzo, 91 LGP
En lätt ”skaldjurston” stör och skymmer inledningsvis formen, ”ser inte skogen för alla träd”, och bastanta nästan överdådliga tanniner, dock med bra frukt, tar stor plats. Men, efterhand i glaset avtar detta och legeras i vinet med precision och fram kliver ett generöst, modernt rustikt och mörkfruktigt vin med mineralitet, tobak, kaffe, plommon och elegant power med stoft omfång. Riktigt bra!

2013 Taberner Huerta de Albalá
Artnr 70585, 750 ml, 215 kr, 15,5%, Huerta de Albalá, Spanien, Jerez, 91 LGP
Rik sötma som klär vinet väldigt bra då det inte blir sött, mörk frukt med krydda och vegetala inslag som sitter där de ska. Generös i gom med bra fäste. Örtig tobakssötma med rostade toner och rustik elegans. Fräsch, transparent kraft!

Bra betyg i Munskänken för novembervinerna

7/12, 2016 | Systembolaget, Vinbloggen

I nr 7 av Munskänken betygsatte de Systembolagets novembersläpp, dvs dessa tre viner:

2014 Ferrer Bobet Vinyes Velles
Ferrer Bobet, Priorat, Spanien
Artnr 91276 299 kr
16 poäng
Rätt stor doft med varma toner av blåbär, björnbär, plommon, lite örtiga toner och fat. Drygt medelfyllig, rik smak med generöst fruktig kropp, tät och mogen tanninstruktur,  fint balanserad syra och ordentlig längd med nyanserade aromer samt småvarm avslutning. Kraftfullt prioratvin av carinyena och garnatxa negra, kan lagra ett tiotal år. 1200 fl.

2013 Ferrer Bobet Selecció Especial Vinyes Velles
Ferrer Bobet, Priorat, Spanien
Artnr 92032 499 kr
17 poäng
Stor, smått utvecklad doft med blåbär, björnbär, slånbär, blå plommon, lite kryddor och fat. Drygt medelfyllig, fruktig, kraftfull smak med god, mogen och förtätad tanninstruktur, ren och fint balanserad syra, rejäl längd och varm, nyanserad avslutning med mörka bär och mineral. Extraordinärt carinyenavin, gott nu men kan lagras ett tiotal år. 360 fl.

2011 Allende
Finca Allende, Rioja, Spanien
Artnr 91275 159 kr
14 poäng
Utvecklad doft med plommon, skogsbär, ek, choklad och vanilj. Medelfyllig, utvecklad och sammansatt smak med god strävhet,  fin syra med spänst och riktigt bra längd. Modern Rioja med en fot i traditionen. 3600 fl.

Bra betyg i tidningen Dina viner

30/11, 2016 | Systembolaget, Vinbloggen

Tidningen Dina Viner har till decembernumret provat flera av våra viner. Här är deras betyg:

fil-2016-11-30-16-38-17

Fynd – bästa köp:

71874 Albariño de Fefiñanes 2015 (vitt)
Rías Baixas, 179 kr
Albariño när den är som bäst. Lätt örtkryddigt med mogen citrus, spår av persika och stringent syra tillsammans med en härlig mineralitet. Utsökt val till det mesta från hav och sjö. Men ingen brådska att dricka, kan sparas i åtminstone tre år för större nyansrikedom utan förlorad syrafräschör.

71870 Tilenus Pagos de Posada 2011 (rött)
Bierzo, 195 kr
Ett riktigt bra fatpräglat vin på menciadruvan som här bjuder på en rik, djup smak av mörka bär i en tät tanninstruktur med pikanta stråk av läder och stall i aromuppsättningen som är verkligt tilltalande och köttvänlig. Kan med fördel lagras några år för större nyansrikedom och harmoni. Men gott redan nu till en mörk köttbit, gärna då tillsammans med en gräddig potatisgratäng eller smörig sås för att tona ner de i dagsläget något kärva tanninerna.

71863 Cepa 21 2011 (rött)
Ribera del Duero,  199 kr
Ett riktigt läckert rödvinm från Rioja-grannen Ribera del Duero som här uppvisar en stor mörkbärig smak med stråk av körsbär, lakrits och chokladaktiga fataromer i en lång harmonisk stil. Utmärkt val nu till en finare kötträtt men kan med fördel även lagras ytterligare några år.

…också bra köp:

75438 Enate Chardonnay 234 2015 (vitt)
Somontano, 129 kr
En smakrikt bussig, exotiskt fruktig, oekad chardonnay med en uppstramande, vitalt citrusfräsch syra. Har sammantaget gett ett mycket delikat vin och ett bra val till smakrika, gärna grillade fiskar, kycklingrätter och en blandad ostbricka.

70585 Taberner 2013 (rött)
Jerez, 215 kr
Påtagligt koncentrerat syrahdominerat vin i en fet, lagringsduglig stil med lite knäckiga fataromer och med stråk,av tobak i tilltalande samspel. Ett köttvin av klass. Gränsar till fynd.

70283 Protos Reserva 2011 (rött)
Ribera del Duero, 279 kr
Ett storslaget anslagen spanjor med en djup, mörkbärig, fatpräglad smak med delikata stråk av choklad och kaffe i lång, tilltalande förening. Kalasval till de flesta rätter på mörkt kött.

Prisvärt:

71160 Txakoli Etxaniz Blanco 2015 (vitt)
Getariako Txakolina, 119 kr

71511 Finca Resalso 2015 (rött)
Ribera del Duero, 129 kr

75754 Bassus Pinot Noir 2013 (rött)
Utiel-Requena, 229 kr

Mousserande viner:

77413 Agusti Torelló Mata Reserva Brut 2012
Cava, 159 kr
89 poäng (++) fynd!
En ung, fräsch cava med ren, fräsch frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, pomelo, äpple, citrus, blommor och mineraler.

77412 Cava Naveran Brutissime Brut NV
Cava, 119 kr
87 poäng (++) fynd!
Torr, frisk cava med ren, solmogen frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, pomelo, äpple, lime och mineraler.

Ferrer Bobet & Allende till Systembolaget på fredag!

3/11, 2016 | Systembolaget, Vinbloggen

Fredag 4 november betyder tre fina släpp på Systembolaget, två Priorat och en Rioja. Här är lite blandade betyg & omdömen:

91276 Ferrer Bobet Vinyes Velles 2014 1200 flaskor 299 kr
Kraft, fat, syra, tanniner och massvis med mörka bär. Med det skrivet, så ska det även tilläggas att vinet har gott om fräschör och faktiskt en direkt drickbarhet.
(Dinvinguide.se)

Stor och komplex doft med inslag av torkade örter, terroir, varm frukt och röda bär. Mycket rik och komplex smak med strålande extrakt, härliga syror och mjuka tanniner som stöttar en flödig frukt.
(Allt om Vin nr 10 2016)

91 poäng (+) Ett djupt, rikt och fylligt vin med mörkröd frukt, bra balans, bra syra och inslag av björnbär, moreller, tjära, lavendel, kryddor och fat. Drick 2016-2024.
(Per Bill, Dina viner nr 11 2016)

91 poäng Mörkt, sötsaftig bärighet med rostade fattoner. Tät, frisk och stram smak med lång tanniner och mörk mogen frukt samt rostade fat.
(Maria Collsiöö, Dina viner nr 11 2016)

Betyg 15 – Cariñena/garnacha blend, bläckig färg, mörkdröd frukt, fat och läder i doften, bra syra + tanninhalt, 2-8 år
(Bkwine.se)

92032 Ferrer Bobet Seleccio Especial Vinyes Velles 2013 360 flaskor 499 kr
Saftigt, rikt och livligt med läskande syror, söta tanniner, mustiga örter och stort djup och fokus. Ett vin för källaren.
(Dinvinguide.se)

Tät, koncentrerad doft med enorm frukt som ännu känns tillknäppt. Härligt komplex smak i ännu ung, tät, komplex och flödig stil som måste få tid att utvecklas.
(Allt om Vin nr 10 2016)

93 poäng (++) Ett djupt, rikt och fylligt vin med tät, mörkröd frukt, bra balans, bra syra, bra koncentration och inslag av björnbär, moreller, lakrits, espresso, jod, soja, sälta, mineraler och nya fat. Drick 2016-2028.
(Per Bill, Dina viner nr 11 2016)

89 poäng Tät och intensiv mörkt plommonfruktig doft med söta aromer av hallon och vanilj. Mörkt sötfruktig med fint balanserad friskhet, mogna tanniner och fat.
(Maria Collsiöö, Dina viner nr 11 2016)

Betyg 16 – Druvren cariñena, bläckig färg, doft av blåbär, röd frukt, fat och nygräddade våfflor, stabilt med syra och tanniner, stor potential 5-15 år
(Bkwine.se)

91275 Allende 2011 3600 flaskor 159 kr
Nymodern Rioja där smygande mognad varvas med friska bär som körsbär, plommon och hallon. Örtigt, livligt och riktigt gott.
(Dinvinguide.se)

Smak: Medelfyllig. Mörk frukt, plommon, generös smak stor och fyllig, söta körsbär, inslag av fat, läder, örter, kakao och kaffe. Tanninerna är fruktiga, eftersmaken dito.
Omdöme: Härligt, drickvänligt vin nu men också för att spara.
Betyg: 4+/5
(Vinbanken.se)

På fredag kommer som en tillfällig exklusiv nyhet en av de allra mest framträdande ”nya” riojorna, Allende, 2011 för 159 kronor. Mäktigt laddat, tätt och kraftfullt med lite tuffa toner stor fruktighet och klingande lång eftersmak.
(Vinbanken.se)

Lite blyg, fruktmättad doft utan påträngande fatkaraktär. Mjuk, drickmogen smak med generös, saftig frukt och bra balans.
(Allt om Vin nr 10 2016)

88 poäng (+) Ett djupt, rikt och fylligt vin med torr, mörkröd frukt, bra balans och inslag av mörka körsbär, tranbär, lingon, blommor, mineraler och fat.
(Per Bill, Dina viner nr 11 2016)

85 poäng Stor och generöst solvarm doft med aromer av mogna plommon och örter. Torr, avrundad, chokladmättat smak med mogen, mjuk tanninstruktur.
(Maria Collsiöö, Dina viner nr 11 2016)

Tre septembersläpp

15/9, 2016 | Systembolaget, Vinbloggen

Nu i september släpper vi tre fina viner på Systembolaget; Protos Reserva 2011, Licis 2013 och Viña Pedrosa Reserva Selección 35 Aniversario 2011. Alla tre har fått fina betyg;

Protos Reserva 2011 3600 flaskor 219 kr
Tätt och rejält från Ribera del Duero. Fullproppat med plommon, körsbär, fat och ceder. Finfina grejer till sensommargrillen eller vinsamlingen.
Dinvinguide.se

Betyg: 16,0p (+) Doft utvecklad, vaniljfat och mynta, björnbär, smak mycket extraktrik och välfatat med tydliga tanniner, ung och smakrik med söt frukt, 7-12år
Bkwine.com

Mycket traditionell, stramt framburen doft. Tuff, sträv smak med påtaglig ton av lagring på amerikanska ekfat; en befriande upplevelse i en alltför likriktad vinvärld. Rekommenderas! Betyg 4/5
(
Allt om Vin nr 8 2016)

Intensivt blålila. Mycket mörka bär, ekfat med vanilj, lite kokos. Jävlar. Bra koncentration på frukten. bra syra, lite kokos även här. Bra längd och intensivt av helvete. Bra längd och struktur. Bra. Gott. Spanien. Me likey! gott++
Not: Månadens röda.
Finewines.se

 

Licis 2013 900 flaskor 169 kr
Slankt och svalt från Ribeira Sacra, där saftiga röda bär hänger med friska örter som salvia och rosmarin. Riktigt läckert!
Dinvinguide.se

Elegant kryddig doft. Peppar, söta kryddor och en aning körbsärsmarmelad och fikonfrukt med bra lyft i parfymen. Hamroniskt mjuk och tillgänglig om än med syra och tannin för fräschör. Inte den friskaste stilen, men välbalanserad och god. Bra.
Grappe.se

 

Viña Pedrosa Reserva Selección 35 Aniversario 2011 360 flaskor 379 kr
Rejält och kralligt med dov och ännu återhållsam frukt. Ett vin som behöver luftas länge eller helst lagras i några år. För här finns, trots det lite knutna, ett fint djup och mörka smaker av plommon, körsbär och sälta.
Dinvinguide.se

Betyg: 16,5p = klassisk stil med vanilj och röda bär samt långt slut och tät extraktrik struktur, balanserad men vass i kanterna, 4-7år
Bkwine.com

Ungdomligt blålila. Ekigt, snyggt och återhållet. Lite vanilj och malo på näsan. Bra syra, ren. Bra tanniner och frukt. Dill och medellängd. Gillar, klassiskt.
Finewines.se